ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Friday, August 21, 2015

Tanda Allah SWT Sayangkan Kita


Assalamualaikum.

Since so long tak sentuh blog ni for some reason, akhirnya I'm back. Lama mendiamkan diri bukan sebab workload yang banyak tapi sebab takde masa nak pegang or nak bukak laptop kat rumah. Kalau kat ofis memang jarang bukak benda-benda selain kerja. Such a good worker kan? :P

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk berceloteh dengan korang semua yang sudi bukak blog ni. Dalam jangkamasa 2 3 bulan ni, banyak sungguh dugaan yang menimpa diri ini. Syukur, dugaan tu tandanya Allah SWT sayangkan kita dan sebagai caraNya untuk menegur kita. Betul tak?


Apa yang perlu kita buat bila diberi atau ditimpakan dugaan yang tak dijangka? Jom kita baca..

1. Muhasabah diri kita. Renungkan apa yang kita pernah buat atau sedang buat yang mungkin membuatkan kita mengabaikan apa yang sepatutnya wajib kita buat.

2. Perbaiki kelemahan diri kita yang mungkin ada menyakitkan hati atau perasaan orang-orang yang dekat dengan kita ataupun orang yang jauh dengan kita. Mungkin tanpa kita sedar kita dah pun membuatkan individu lain terasa hati dengan kita.

3. Jauhkan diri daripada perkara-perkara yang dilarang oleh Allah SWT. Ada sebab sesuatu dugaan itu diturunkan. Mungkin sebagai petanda daripadaNya untuk menyedarkan kita.

4. Sentiasa berfikiran positif. Ada hikmah yang baik untuk setiap dugaan atau masalah yang berlaku. Masih ada matahari yang bersinar terang selepas hujan mendung yang lebat. 

5. Cuba ubah diri ke arah yang lebih baik. Banyakkan mendekatkan diri dengan Allah SWT dan perbanyakkan bersedekah kerana setiap apa yang disedekahkan dengan ikhlas itu ada ganjaran disebaliknya.


Sesungguhnya setiap apa yang berlaku itu ada hikmahnya. Aku redha dan terima dengan berlapang dada sebab aku tahu semua yang berlaku ada sebab dan Allah SWT adalah sebaik-baik perancang. Aku berdoa semoga semua urusan aku dipermudahkan dan semoga sentiasa dimurahkan rezeki.

Semoga setiap daripada kita dapat menghargai setiap apa yang kita miliki dan sentiasa bersyukur sebab kita takkan dapat tahu betapa bernilainya sesuatu tu sampailah kita dah kehilangannya. So the point here, BELAJAR MENGHARGAI DAN BERSYUKUR!

Till then, terima kasih sudi baca. Ada masa jumpa lagi :)


Like dan komen lah kalau suka :)