ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Monday, August 1, 2011

Kalau putus tunang ada ke yang sambung balik ?


Salam Ramadhan :)

Okay, tajuk diatas takde kena mengena dengan yang hidup mahupun yang dah meninggal dunia. And one more thing, ini entri mengundang rasa mengantuk :P 

Sila baca sampai habis untuk mengelakkan kekeliruan *macam ayat Namee Roslan pulak (pinjam kejapp)* So, let forward.

Banyak sekarang ni aku tengok orang bertunang dah macam nak kawen. Korang setuju tak ? Siap seploh khemah. Lauk lapan belas jenis. Baju 2-3 helai nak tukar. Time salam, sarung cincin baju lain, time tangkap gambar sorang baju lain, time dengan tunang baju lain. Perhh, duit dah macam air dah gamaknya. Okay, aku tak kesah dan tak bising pun sebab itu duit KORANG kan kan ? 
Courtesy from Google.

Another thing, bertunang punya eksaited, bagitau satu dunia ni. IM ENGAGED. Well, setahu aku bertunang ni tak perlu nak digembar gemburkan pun. Time nikah nanti lah baru nak bagitau orang ramai pun. Bagitau yang kita dah pun jadi wife/husband kepada someone. Am i rite ?

Lepastu, ditakdirkan pulak korang putus tunang. Korang rasa, perkara yang aku sebutkan diatas tadi berbaloi tak ? Dah bertunang bagai nak rak, memang Engagement Of The Year lah but then berakhir dengan putus tunang. Benda yang bermain kat fikiran aku kebelakangan ni adalah, Kalau putus tunang ada ke yang sambung balik ? 

Well, kalau couple putus, ada je yang sambung balik kan ? Kalau kawen, yang bercerai rujuk balik. But then, kalau tunang ? Aku tanya mama aku, then she said, JARANG orang putus tunang, sambung balik. Sebab apa ? Korang nak tahu sebab apa ? Ini pendapat aku jela eh ? Kalau salah tolong betulkan.
  • Sebab perasaan malu putus tunang tu dah melebihi dari segala-galanya. Yelah, masa bertunang punyalah gah, but then tak sampai nak nikah dah putus. Malu la kan lebihlebih lagi pompan.
  • Perasaan marah bergabung dengan perasaan malu jadi lah keinginan nak saman menyaman antara satu dengan lain. And this is not good.
  • Perasaan rugi dengan everything yang dah dibuat dulu. And mostly no more re-engagement with HIM lah kan.
  • Menyesal dan takut pisang berbuah dua kali atau tiga atau empat dan seterusnya.
  • Benci sebenci bencinya dekat ex-tunang. Kalau kau dah putus dengan tunang kau, mestilah kau malu, marah lalu terbitlah perasaan benci kan? Kalau kau benci, kau nak ke sehidup semati bersama ? Lu pikir laa sendiri.
So, conclusionnya. Bagi aku,lebih baik bersederhana dalam semua benda. Sebab kita tak tahu apa akan jadi rite ? Pegang prinsip ini, 'Kita Merancang Allah SWT yang menentukan'. Bak kata orang tua, tempoh bertunang ni adalah tempoh yang penuh dengan dugaan tapi kena kuatlah. Both nak happy kan ? 

Lastly, bertunang tak sama macam kapel ataupun kawen. Walaupun nampak simple tapi benda macam ni impak dia besar. Adoi, banyak kot nak cerita tapi next time la eh. Another entri pulak. Hihi. Till then, jumpa lagi :D

Like dan komen lah kalau suka :)

11 orang dah komen. Awak taknak ? :):

Deanzofq said...

hu3.. xnk tunang lame2.. @@

Cik Zety said...

yep yep. xpayah lame2 :)@Deanzofq

Garang tp Cute said...

xtunang pun xpe...nak tunang jgn lma2, ada membe mcm nak ptus tunang, sbb xde kesefahaman... better nikah trus... ^^

Marya Hana said...

rasenya kalau putus tunang, jarang sambung balik.. baik carik lain je..

kan..? :)

Cik Zety said...

kos pun jimat :)@Garang tp Cute

Cik Zety said...

betul2. setuju ! @Marya Hana

aimi adilah said...

tunag 1 ary je blh x.. just sb nk kumpul cincin bnyk2 =))

Nur Saina (AntooUngu) said...

susah kot nk smbg blik..hehe ntah la..
btw, dh follow awk..jmput sggah yer..

http://antooungu.blogspot.com/ =)

Cik Zety said...

haha, boleh plak eh ? tapi best jugak tuu. hee @aimi adilah

Cik Zety said...

tenkiu sudi follow :) @Nur Saina (AntooUngu)

Anonymous said...

Erm....depends jugak...

Aku baru je putus tunang 3 bulan lepas...family factor...

So,aku ngan ex sama2 bersedih till today...

Last weekend, we decided to meet...and we promise that we have to find our true love in 60 days...

If both of us can't find new person who suited us, then we will be BACK together, even though facing obstacles from our family...

Mcm cite Hindustan kan? Itulah live ku...penuh warna-warni dan teka-teki...

-teku-