ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Monday, August 8, 2011

Pengalaman untuk hari ini :)

Hohoii~

Meh sini meh nak cite sket ni haa. Korang nak tau tak, pagi pagi lagi mama dah kejut aku okay. Dia ajak aku pegi pasar. Haihh, nak tanak pegi jelaa sebab time ni lah aku boleh pilih lauk mana yang best~ hee

So, pegi jelaa. Sampai sampai je kat pasar, orang kat pasar tengok aku macam tak pernah tengok orang -.-'' Padahal aku pakai baju tshirt besar, dengan tudung biasa macam bibik salu pakai uhh. Muka mang tak mekap pun sebab sape mekap cantik cantik semata mata nak pegi pasar memang nak kena sepak laju laju laa kan. *tapi tak salah un cuma banyak la mata memandang ye adik adik*
Okay, macam kat atas ni laa pakaian aku pegi pasar tadi. Sebijik. 
Dengan selipar selipar sekali -.-''

Dah beli beli barang sume, antaranya ikan bawal, kerang yang kena bodek dulu baru dapat beli, udang dan banyak lagi. Pastu, konon nak beli ayam lah kan. Pegi lah kat satu tempat jual ayam ni. Perbualan bermula. . . 



Mama : Ayam separuh berapa ?
Pompan Jual Ayam : (Timbang) *tak sampai sekilo pun* RM16.
Mama : Haa ? kat situu tulis sekilo RM7.40 ?
Pompan Jual Ayam : Separuh RM16. *tak menjawab soalan mama*
Mama : Takpelah, kalau sekor bape ?
Pompan Jual Ayam : (Timbang) RM 11.
Aku : Haa ? Separuh RM16 ? Sekor RM11 ? Betol ke ? *muka da slek da*
Pompan Jual Ayam : *tah cakap menda tah, tak paham un, sebab aku rasa bukan orang Melayu a.k.a Malaysia*
Aku : Dah, jum laa pegi tempat lain. *aku dah bengang*
Mama : Hahaha, kesian betul. Rugi la kalau suruh pompan ni jaga.


Kesimpulannya, aku rasa pompan tu bukan tokey pun cuma tukang jaga je. Last last kitorang beli ayam kat tempat lain, SEKOR RM10 je. Lebih daripada sekilo means sekilo lebih laa. Murah kan ? Murah laa daripada tempat tadi ~

Baru aku tauu, macam ni rupanya keadaan kat pasar. Ada sekali tu, udang sekilo RM18, bapak mahal siottt ! Haihh, kena pandai kawtimm la nampaknyaa~

Balik balik rumah, tuptup, Mira tepon~


Mira : Weh, ko tengah buat apa ?
Aku : Online, nape ?
Mira : Beb, tolong aku jap. Tolong anta akak aku kat Rawang. Dia da telepas train.
Aku : Nek pe ?
Mira : Nek keta, pegi akak aku bawak, balik ko tolong bawak balik sebab dia tanak bawak keta pi keja.
Aku : Errr. okay. Aku try.

Mula mula abah tak kasi sebab takut jadi pape kat keta orang sebab sume orang tahu aku ni PENAKUT bawak keta. Tapi awal awal Mira dah cakap ni keta auto so maybe aku leh consider skit. Last last aku setuju jelah sebab dah takda sapa nak tolong kan :)

Dah dalam keta tiba tiba ubah plan kakak dia nak gi Bangsar terus sebab dah lewat. Okay. Ini bermaksud aku kena drive balik dari Bangsar sampai ke rumah aku. Okay fine. Dalam keta aku diam je sebab takutt. Huhu.

Akhirnya, aku dah pun drive balik dengan selamat. Siap akak dengan mak Mira cakap, cepatnyaaa sampai. Padahal aku tak bawak laju pun. Yelah, penakut kan :)

Huhuu, tu jelaa pengalaman aku untuk hari ini. Pengalaman kat pasar dengan pengalaman pertama bawak keta dari KL ke rumah. Mungkin lama lama nanti aku berani la kot bawak keta. Doakan ye ? 

Bubuiii ~

Like dan komen lah kalau suka :)

5 orang dah komen. Awak taknak ? :):

cik Dil said...

pelik..ayam separuh lg mahal dr sekor..hahahah

aimi adilah said...

ahahah... mst org kt pasar 2 angin dgn bos dy sje nk bg bos dy bankrup :D

bawak keta nie kne brani.. lau x jdi pekasam kak kiah je lh kte ny lesen 2 :P

Cik Zety said...

hahaha, tawuu xpe. gila ke ape tah pompan tu ~@cik Dil

Cik Zety said...

wuu, tawuu, sedang memberanikan diri lah ni. hihii @aimi adilah

Amie said...

ayam ayam~~
adik manis mau beli ayam kaa??
hahaha