ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Thursday, September 22, 2011

Blah macam tu je? Bukan nak cakap terima kasih -.-''


Salam peeps :)

Apa khabar semua? Harap semuanya dalam keadaan sihat dan gembira. Malam ni takda benda penting nak update cuma omelan kecik. hihi. Kecik ke? Hoho~

Sejak bekerja ni, macam macam perangai orang aku nampak. Ada yang macam ni, ada yang macam tu. Okay, korang mesti nak tahu aku kerja kat mana kan? Lemme tell you now, aku sekarang ni kerja kat EYE-Q OPTICAL. Korang mesti tahu ni tempat apa kan? Haa, yang jual jual spek, kontek lens apa jadah suma tu la :)

Aku harap aku akan dapat kerja tetap yang lebih bagus sebab aku tengah tunggu jawapan jugak ni. Wish aku dapat laa kerja yang aku nak tu ye? Tapi kerja kat Eye-Q ni not bad jugak laa. Gaji pun okay sebab dekat je dengan rumah so makan dengan tempat tinggal tu dah tolak tepi so dapat la aku kumpul duit sikit.

Dekat Eye-Q ni aku dapat laa kawan baru, Ah Lim dengan Nurul. Both okay dan tak sombong. Macam macam benda jugak laa aku belajar pasal nak buat spek ni. Korang ingat senang?? -.-'' Huhu, kadang kadang ada je customer datang, marah marah apa suma tahu nak cepat je tapi semua benda kena laa buat betul betul kan. Karang kalau tak cantek mula lahh nak tiuuu *Ah Lim suka cakap tiuuu~ (Tiuu tu macam marah laa)

Dan dari sini jugaklaa macam macam perangai aku jumpa. Macam tadi, ada laa 2 orang pompuan ni, bertudung litup, siap berpurdah. Sorang tu cakap nak check mata, Ah Lim pun checkkan laa mata pompuan tu. Lepas dah check tu terus je pompuan tu blah macam tu je. Ah Lim pun macam bengang jugaklaa sebab atleast cakap la terima kasih kan. Aku dengar je dia bebel bebel. Rasa segan pulak tibatiba.

Then, ada sorang uncle india ni pun nak check mata. But uncle ni sangat berbudi bahasa. Sambil tersenyum dia cakap, "Thankyouu, nanti kalau I nak buat spek, I datang lagi and thanks again". Wahh, kitorang pun macam, okay uncle, baibai :)

Kat sini, kita boleh nampak kan. Jangan sesekali pandang or judge someone melalui luarannya. Tak semestinya orang yang nampak baik, nampak jahat they will appears as their look at outside. Dan sebagai orang Islam, kita harus layan semua orang dengan baik. Tanpa membezakan. Itu yang diajar dalam kehidupan seharian. Even dengan orang bukan Islam, tak semestinya kita kena bermusuh. 

Pernah sekali aku tengok dalam rancangan Astro Oasis, CUBAAN. Diorang sengaja letakkan kayu sebagai halangan kat tempat pejalan kaki. But no one yang angkat halangan kayu tu. Semuanya langkah je atau pijak je. Takda sorang pun yang terfikir nak angkat but then sorang uncle India ni angkat dan buangkan ke tepi. Sebelum tu ada je orang Melayu yang lalu tapi dorang LANGKAH je :)

Renung-renungkan lah :)


#Gambar first day keje. weee~


Till then. Jumpa lagi next entri :)


Like dan komen lah kalau suka :)

11 orang dah komen. Awak taknak ? :):

Anonymous said...

hallo,..holla...kite mesti say tq kt orang even die bukan islam..apo lah salah nyo ehh..:0

Amirah Suhana said...

ishh..terima kasih pon susah ke nak cakap =.=

Amirah Suhana said...

ishh..terima kasih pon susah ke nak cakap =.=

aimi said...

nape dlm gamabr ni muke cik zety nmpk lain (=_=')

Cik Zety said...

yup yup, betul tu :) @Anonymous

Cik Zety said...

biasalaa tu. lupe kot :) @Amirah Suhana

Cik Zety said...

ape yg lainnyaa. wuuu. kite g keje mang comot2 ~ @aimi

Ain SSB said...

Manusia...biasa la tu kan...sabar je Zety!

Btw, thanks Zety wish Ain congrats on candid photo contest tu! Mmg tak sangka bole menang! huhu.

Ain SSB said...

Manusia...biasa la tu kan...sabar je Zety!

Btw, thanks Zety wish Ain congrats on candid photo contest tu! Mmg tak sangka bole menang! huhu.

Anonymous said...

hahaha...syg nie sempat jek nk bgambar ek...wee~

apis said...

comel sgt2...