ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Tuesday, September 13, 2011

Lukis doodle cara saya :)


Salam lelaki tampan dan perempuan ayu sekalian :)


Malam ini hujan turun dengan lebat. Aku pulak masih dengan mata kuyu yang boleh tahan gagah sebab masih mampu mengupdate belog musyuk ini. Tugas yang perlu diselesaikan harus ditunaikan malam ini jugak. Arhh~ Dah macam buat novel pulak -.-''

Back to normal. Malam ni saja nak habak mai kat hampa, cara aku buat doodle, lukis mende alah ni. Ramai jugak dok tanya aku, lagu mana aku buat doodle comey lote tuh *comey ke ? :P Huhu, ni yang nak bagitau sat ni. Jap, kenapa aku cakap utara ni ? Pfft~

Okay, pertama sekali, aku lukis doodle ni guna software Adobe Illustrator (Ai). Mungkin aku tak sehebat mereka yang guna Photoshop (PS) sebab aku tak minat sangat PS ni. PS ni tang edit edit gambar ligat laa. *Tapi tak ligat mana la jugak -.- Kalau Ai aku memang suka. hehehe~

Tapi, ada tapi okay. Aku lukis doodle bukan pakat lukis kat kertas dulu, pastu tangkap gambar, transfer masuk laptop SEBAB aku tak pandai lukis doodle by hand. Cam burok dan pelik -.-'' *Dah banyak kali aku try tapi burok jugak :(

Haa, macam ni laa rupanya kalau aku lukis kat kertas -.- (source:Google)

So, aku lukis terus secara by mouse hihi :) Memang aku draw terus dalam laptop tu. Dalam Ai tu laaa aku godek godek bentuk badan doodle tu. Baju depa, rambut depa suma. 

Disebabkan itu, aku tak dapat memenuhi permintaan ramai orang yang suruh aku buat tutorial melukis doodle ni :( Sebab aku sendiri tak tahu macam mana nak buat tutorial tu disebabkan aku lukis terus dan doodle aku tak tetap. Kejap macam ni, kejap macam tu. 

Tapi, walaubagaimanapun *amek kau penanda wacana, BM aku A1 taw :P aku akan usahakan jugak, try jugak buat tutorial untuk korang yang teringin nak buat doodle sendiri. Amacam ? Tapi tak janjilaa sebab aku busy keja sekarang kan but Insyaallah I will :)



Like dan komen lah kalau suka :)

3 orang dah komen. Awak taknak ? :):

merahitujambu said...

mana gambarnya nk tgok...


sy dua2 boleh..tangan boleh ps pon boleh..lain xleh..heee

miratun madihah said...

kita lagi ah tak reti langsung lukis cam hampeh. kesian saya

Nieyxzha Hassan said...

gambar takde ke?