ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Wednesday, November 9, 2011

Mekap simple cara saya :)

Hi semua~


Mood tengah rajin memang macam ni, tiap saat je nak buat entri baru. Entri kali ni tetiba ase macam nak tempek gambar sendiri sebanyak mungkin. Haa, korang mampu ke? :P


Aku kalau bosan selalu jugak tengok tutorial mekap dekat Youtube. Paling favvy sekali tengok Michelle Phan punya tutorial. Sangat best. Kadang-kadang ada jugak tengok tutorial pashmina sebab aku memang fail tang lilit-lilit pashmina ni. Suka pakai tudung bawal je~


So, kali ni nak update pasal cara mekap aku yang paling simple. Memang simple tahap gaban punya pemalas la ni =.='' Jangan ikut ajaran sesat ni. Hohoho~



Sekarang tengah berjinak jinak pakai produk Martha Tilaar, Biokos ni. Untuk 20-an punya. Macam best, kulit nampak bergetah giteww :P


Okay, tiap-tiap hari kalau malas nak mekap heavy-heavy muka aku camni ah. Tepek bedak je -.-


Untuk orang yang bermasalah takda kening macam aku, lukis kening tu benda perlu sebelum nak keluar. So, jangan tetiba tanya aku, eh, sejak bila ko ada kening. Soalan sensitip tu :P


Kalau rajin sikit, aku pakai kontek lens, kalau malas banyak, aku balun pakai spek aje -.- Malas ah nak menangis bagai. Hohoho~ Tapi biasanya aku pegi keja pakai spek je.  

So, biasanya, sebelum pegi keja, aku akan tepek bedak Pixy kegemaran ramai kat muka dengan cara, basahkan dulu span lepastu baru tepek atau sapu. Memang muka nampak gojes sangat macam pakai foundation, naturactor dan segala macam bagai. Aku memang malas pakai pelembap so aku terus tepek bedak je terus. Hehehe~ Jangan ikut perangai aku ni.

Lepas tu, lukis kening dan pakai mascara. Dah siap. Tu je ah persiapan aku pegi keja. No blusher, eyeshadow or lipstik dan sebagainya. Tiga benda tu je, bedak, eyebrow pencil dan mascara. SIMPLE.



Barang wajib dalam handbag adalah seperti diatas :) Mesti kena ada solution untuk kontek lens, memang tak penah keluarkan pun barang-barang kat atas ni sebab ni memang barang untuk pakai time keluar. Antaranya :

Maskara dari Avon. Aku memang peminat tegar maskara Avon.

Pelembap dari Molton Brown. Pelembap ni best giler. Bila pakai muka nampak cam montok jee :O

Lipstik. Lipstik ni aku letak je dalam handbag. 
Bila perlu je baru aku pakai -.-

Perfume. Benda takleh tinggal mestilah perfume.
Kadang-kadang deodorant yang spray tu pon aku bawak weh :P

Ni adalah barang-barang yang tak keluar daripada selagi tak tamat tempoh. So, takda lah payah aku nak check, apa nak bawak ke apa yang tinggal ke sebab benda benda ni sume memang terletak je dalam beg. So, kalau korang, apa barang yang mesti ada kalau nak keluar pegi mana mana? Kongsilah :)


Terima kasih sudi baca, jumpa lagi :)


*Aku memang suka simpan benda tu dalam kotak dia. Tak suka togel je :P





Like dan komen lah kalau suka :)

10 orang dah komen. Awak taknak ? :):

Woofer Storm said...

rasa nak ikut je toturial simple n..heheee tapi kalau try,takut lain jadinya..hehee



follow sini^^

merahitujambu said...

ala2..comelnyaa dia

B33HA LoV4to said...

Beeha pun pergi keja tak de make up bagai...just bedak, eyeliner n pemerah bibir by etude house..nampak macam bibir merah original gitu..

budak penjara said...

pompuan dengan mekap xleh di pisahkan haha

si robot comel said...

kita pun guna pixy foundation tu juga,hehe

Ain SSB said...

Simple is the best! Ain jarang la kot pakai make-up except foundation & sometimes eyeliner. huhu.

But suka tengok muka Zety, kulit licin! :)

Cik Aish said...

hehe comel...simple tu la yg cantik :)

bloghok said...

wahhhh

Cik Eka said...

sama ngan eka..
hehehe

barang2 mekap,perfume mesti ada dalam beg

A'ishah Kamaludin said...

mmg simple amattp saya x pndi lukis kening T_T

mekap mata mmg menyerlahkan kecantikan, dah tak pyh pki yg lain2. kalau rajin xpe lah..