ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Thursday, January 12, 2012

Umur penting ke dalam perhubungan?


Assalamualaikum~


Huwaaa sambil taip sambil lempang-lempang diri sendiri -.-'' Hampeh punya orang cakap azam taun baru nak update satu hari satu entri tapi puii~ Cakap berapi je kan. *Sila lempang aku lembut-lembut*

# dush dush lapanbelas kali -.-

Okay, kalini aku nk up topik hangat sikit. Bukan hangat-hangat tahi ayam okay~ Tajuknya berkaitan umur. Tentang perbezaan umur antara pasangan. Adakah ini satu perkara normal atau biasa atau adat kita? Persoalannya? Orang-orang tua dulu-dulu cakap, kalau perempuan atau anak gadis nak cari pasangan biarlah yang tua 5 - 6 tahun daripada umur si gadis tu. Kalau cari yang sebaya atau muda daripada perempuan, KURANG MATANG katanya.

Ini bukan aku yang cakap okay. Totally not me sebab akak-akak kat tempat keja dulu pun penah cakap cenggini. Betul ke idok? Tapi, apa yang aku perhatikan sekarang dah takda dah pikir-pikir umur. Agak-agak si lelaki tengah mengorat tu takdanya si pompuan tu tanya, ni umur bape ni~ Kan? 

Sebab umur ni bukan point kebahagiaan seseorang tu. Kalau dah jodoh dengan pakcik umur 55 nak buat camno~ Kalau dah jodoh dengan adik umur 12 taun nak wat camno~ Tapi kalau korang, korang cari pasangan yang macam mana? Yang muda kah? Yang tua kah? Yang sebaya kah ? Semua terpulang pada taste masing-masing dan juga pada jodoh yang dah ditentukan.

# Ramai yang obses dengan ustaz ni kan sekarang? :P

Jadi, kesimpulannya, tak kisah la perbezaan umur antara pasangan ni yang penting bahagia :) Ada jee yang kawen beza 20 tahun tapi hidup bahagia sampai sekarang. Apa yang penting? KERJASAMA *tibetibe*


Terima kasih sudi baca, lain kali datang lah lagi :P



Like dan komen lah kalau suka :)

11 orang dah komen. Awak taknak ? :):

FaRaMyZa said...

my boy sethn lebih muda dr Fara.. but dye lagi matang dr Fara..tu certain perkara..so sbnrnya bagi Fara ade pntingnya.. tpi da jdoh nk buat cmne..saling melengkapi la ape yang tak sempurna 2 :)

anamizu kaito said...

errr aah rasenye UMUR tak penting pon.. beza byk pon lantakla as long as bahagia je kan zety? hehe


aah mmg ramai yg obses dgn ostaz azhar idurs tu skg nih..hehe







luv,
cik ana

Ezy Chiaki said...

sesetgh org sgt pntingkn umor..
sesetghnye tdk.. mmg xpnting pon umor ni kn.. jnji bhgie sdh.. haha

si robot comel said...

kalau dah jodoh nak buat camne ea dak?hee

.nora. said...

act nora mmg akan mencari org yang lagi tua dr nora. dalam setahun 2. tp, boyfee nora skang muda 2 tahun dr nora. mungkin itu dah dikatakan takdir. kita hanya mampu merancang. Allah swt yang menentukan semuanya.

Cik Zety said...

Huhu, yupyup. betul tuu. yg penting happy with each other :)@FaRaMyZa

Cik Zety said...

cik ana pulak cari yang macam mana? hehe @anamizu kaito

Cik Zety said...

lain orang lain pendapatnya ye dak? :P@Ezy Chiaki

Cik Zety said...

setuju dengan robot comeyy :) @si robot comel

Cik Zety said...

yup yup. tuhan yg tentukan :) @.nora.

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D