ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Tuesday, December 31, 2013

Foods that HEAL!

Hi peeps!

For today entry, I nak shareee something good to our health! You know that stuffing your face to feel better, happier, or calmer usually doesn't work. But in certain cases, noshing can actually help. When life bites, here's how to bite back!

1. You're in a funk:
Eat: Sweet potatoes
When you're feeling low, resist the urge to reach for chips or candy, and bake an orange tater instead. "Sweet potatoes are one of the most nutritious sources of carbohydrates, and when you consume carbs, they create an instant surge in serotonin, a feel-good chemical that lifts mood," says Lyssie Lakatos, R.D., co-author of The Secret To Skinny. And thanks to the fiber in the tubers, the carbs will enter your blood stream at a more gradual rate, helping keep your energy level stable. Read: You won't crash later and revert to being a grumpy pants, as can happen after a peanut butter cup binge.

2. You can't sleep:
Eat: Hummus
This Middle Eastern dip may help you dive into a deep slumber, says Jackie Newgent, R.D.N., culinary nutritionist and author of 1,000 Low-Calorie Recipes. Tryptophan, an amino acid in chickpeas, is a precursor to melatonin, and levels of this hormone rise in the evening, making you sleepy.

3. You have sore muscles:
Drink: Tart cherry juice
If your trainer pushed you today and you want to give it your all tomorrow on the treadmill, swap your protein shake for cherry juice. "Tart cherries have anti-inflammatory antioxidants called anthocyanins, which may help in reducing muscle soreness after exercise," says Sonu Ahluwalia, M.D., clinical chief of orthopedic surgery at Cedars Sinai Medical Center. Studies have shown that drinking tart cherry juice before and after exercising can ease pain and may help speed up recovery time, so have some today and again tomorrow.

4. You feel sluggish:
Drink: Coconut water
Having low energy is sometimes a sign that you're not drinking enough water throughout the day. "Without enough water, nutrients and oxygen can't get to your brain and muscles efficiently, and you feel tired," Lakatos says. "As little as 2 percent dehydration may leave you less able to concentrate." She recommends skipping the coffee and turning to coconut water for a pick-me-up since it has electrolytes such as magnesium, calcium, and potassium, which help regulate how and where fluids are distributed throughout the body.

5. Your stomach is rebelling:
Drink: Peppermint tea
Whether you're battling IBS or indigestion, drinking one to two cups of peppermint tea may help straighten you out when you find yourself doubled over after a heavy, unsettling meal, says Shilpi Agarwal, M.D., a board-certified family medicine and integrative and holistic medicine physician. Studies have shown that peppermint can help relieve abdominal pain and discomfort by suppressing the muscle spasms that make you want to curl up in bed

6. You have a pounding migraine:
Eat: Spinach
Instead of popping a pill, try a salad. "Magnesium is used in the ER to treat acute migraine attacks, and spinach contains magnesium as well as riboflavin, another nutrient that may help alleviate migraines," Dr. Ahluwalia says." While studies and hospitals use supplements, foods certainly can't hurt to try.

7. You need to stabilize your blood sugar:
Eat: Dried Apricots
The best way to increase your blood sugar levels is to consume sugar-but this doesn't mean you should plunge your face into a bowl of jelly beans. "If you feel like your levels have dipped too low, go for a healthy sweet source, such as dried apricots, which immediately increase blood sugar levels because they are rich in glucose and low in fructose," says nutritionist Dana James, founder and director of Food Coach NYC, who recommends the fruit to hypoglycemic clients. Stick to no more than five pieces to avoid raising your blood sugar too much too quickly, though. 

JUST FOR SHARING :)

*source : yahoo.com

Like dan komen lah kalau suka :)

Wednesday, December 18, 2013

My dream theme for e wedding!


Holla! Welcome back!

For this entri, iolls nak share dengan uolls semua tentang warna tema untuk perkahwinan impian iolls nanti. Well, girls memang macam ni. Suka berangan. Heee. This is #fact okay. 

Since, tarikh kahwin iolls is lambat lagi so kita discuss dulu la tentang warna tema for my wedding nanti kan? Semuaaaa orang ada impian untuk perkahwinan masing-masing. So, iolls nak share yang iolls punya lah :)

Warna

Okay untuk warna tema wedding nanti, iolls adalaa minat satu dua tiga warna ni kan. What say you?

Electric / Royal Blue


Maroon / Burgundy




or

Dark Purple





So, what do uolls think? Which one suits me well? Banyak lagi sebenarnya warna-warna yang cantik dan menarik perhatian iolls tapi setakat ni, 3 atas ni yang feveret lah. Iolls memang jenis suka warna yang gelap-gelap, konon-konon elegan lahs-sangat kann..

Warna hijau emerald pun cantik jugak. Iolls rambang mata sangat. Huhu. Semuaaanya cantik-cantik belaka. Its okay, iolls still ada masa untuk fikirkan dan pilih tema wedding impian iolls kan. 

Untuk persalinan wedding pulak, iolls nak yang macam mana? Haaa, yg tu kena nantikan next entri laa okay?

Till then, thanks for reading :)






Like dan komen lah kalau suka :)

Friday, December 6, 2013

Doodle datang lagi!


Salam & hai everyone!

Doodle datang lagi! Mari-mari! Mesti ramai yang rindu nak tengok iolls ber-doodle kan? Yeke? Macam taakkk je :P Hehe. Lama benauu tak berdoodling sebab busy lah uolls. Tapi sekarang iolls rasa nak aktif balik. Ihiks. Iolls cadang nak buat bisnes online berkait rapat dengan doodle.

As example, design kad kahwin, tag terima kasih, sticker, dan macam-macam lagi. InsyaAllah. Tapi tapi dan tapi, haruslah iolls dapatkan sokongan dari uolls kan. If ada di antara uolls yang berminat nak tempah kad kahwin, tag terima kasih or design doodle dan so on, jangan malu-malu untuk email - zetty_ninety@yahoo.com :D

Plus, buat masa sekarang iolls akan buat design readymade dulu untuk kad kahwin dan uolls cuma tinggal nak pilih je design mana yang uolls berkenan. Once iolls dah siap semuaa design, iolls akan letchuualls know okay? :D


 

Macam contoh di atas ni, antara doodle yang ditempah oleh customer. Untuk batch pertama iolls akan buat readymade punya doodle, maybe if dapat sambutan baru then iolls akan open untuk custom made punya pulak :D

So, nantikan announcement iolls nanti ye?

Thanks!

 

 



Like dan komen lah kalau suka :)

Thursday, December 5, 2013

This is Pantai Timur BANJIR!


Salam,

Banjir banjir banjir. Itulah bencana alam yang sedang melanda kawasan tempat iolls sekarang ni. Walaupun iolls duduk jauh sikit dari bandar which is Batu 11, iolls masih dapat menerima tempiasnya. Seperti yang diketahui umum, pantai timur sering mengalami kejadian banjir ni every hujung tahun. Memang dah pasti dan yakin dah, musim tengkujuh akan datang jugak.

Harini, 5 Disember 2013, cuaca di Gambang sangat baik. Matahari dah mula memunculkan diri. Tapi suasana kat bandar lainlah pulak ceritanya. Kadang-kadang iolls rasa macam ada 2 negeri berbeza dekat area Gambang-Kuantan ni. Dari Gambang cerah je, nyaman je, nak masuk kawasan Batu 10, area Taman Tas sana tiba-tiba gelap, hujan, ribut, apa sume. Takut sangat.

Iolls simpati sangat dekat kawan-kawan opis, dan orang ramai yang terpaksa face dengan kejadian banjir ni. Opismate iolls sendiri dilanda banjir kat rumah dia & tak dapat datang opis. Alhamdulillah area rumah iolls tak terkena serangan banjir ni. Antara area-area yang teruk dilanda banjir ni, Permatang Badak, Bukit Rangin, Sungai Isap, Cenderawasih dan area bandar sendiri teruk.

 
 
 
 
 

Kalau tengok gambar pun memang tak tahu nak cakap macam mana. Hari Selasa haritu, pagi-pagi nak pergi kerja, jalan besar depan area taman memang jem panjang sangat. Rupa-rupanya, jalan dekat Batu 12 dah naik air. Memang tak lepas kalau kereta biasa nak lalu. Sudahnya, iolls pusing balik rumah je haritu. Memang ramai yang terkandas. 

Dan dalam 2-3 hari hujan ni, banyak jalan-jalan yang rosak, berlubang teruk dan memang agak bahaya sangat bagi penunggang motor dan kereta yang lalu. Itu belum dikira dengan faktor pokok tumbang, papan tanda jatuh dan macam-macam lagi. If ada antara korang yang nak hulurkan bantuan, boleh hubungi nombor yang tertera dekat bawah ni :

Sukarelawan (Pensyarah UMP)
Mohamad Zairi Baharom 159012631301 (MAYBANK)
Whatsapp atau SMS di 0199330270

Kesimpulan yang iolls boleh buat kat sini, kita hanya mampu berdoa semoga banjir ini tidak berlarutan dan pihak-pihak berwajib dah boleh mainkan peranan awal so then perkara ni tak berulang atau jadi lebih teruk lagi pada masa akan datang. Kepada mangsa-mangsa banjir yang terlibat, semoga tabah dan diharapkan bantuan mencukupi untuk menghadapi hari-hari mendatang.

Till then, terima kasih sudi baca. Harap-harap petang ni tak hujan lah hendaknya. huhu. 

Sumber gambar dari FB Page : KUANTAN


Like dan komen lah kalau suka :)

Wednesday, December 4, 2013

Review : Official Photographer Majlis Tunang


Salam everyone,

Untuk review kali ini iaitu Review : Official Photographer Majlis Tunang, iolls nak recommend korang mybestfren yang memang sangat ohsem dalam bidang fotografi ni. Seorang yang simple dan mudah dibawa berbincang. Highly-recommended okay!

Kalau tak caya meh tengok antara gambar-gambar bidikan beliau ni.


 
Alamak, malu plak tetibe bila tengok gambar ni :P

 Cantik kan? See what I told yaa. Ni baru sikit iolls letak sebab dia tak bagi lagi yang lain. hehe. So, kalau nak tengok lagi yang lain, kena tungguu. For those yang tengah mencari lagi photographer untuk majlis tunang/wedding/pre-wed/post-wed semua dia buat. Dan yang paling penting, beliau cover semuaaa area :D Hebat kan?

Kalau nak contact, jom lah like page beliau macam yang tertera kat bawah ni :

or 
Call je +6017-568 5978 for more details :)

Confirm thumbs up!

Btw, thanks for reading!

 

Like dan komen lah kalau suka :)

Review : Tudung/Veil Tunang

Assalamualaikum,

Oh..rasa lama tak update untuk section review persiapan tunang haritu.Well, untuk makluman, Kuantan kini dilanda banjir dan hujan tanpa henti. Bab ni, iolls update lain okay? Nantikann :)

Berbalik kepada tajuk entri iaitu Review : Tudung/Veil Tunang. Alkisahnya, rancangan mula-mula dulu konon-konon nak pakai tudung bawal lepastu pakai veil kat atas dia. Last-last, pakai macam tudung sajaa.

Untuk makluman semua, tudung untuk tunang haritu iolls buat sendiri ye. Sebab ramai jugak kawan-kawan yang tanya, Cik Eka, blogger peymes pun ada tanya. So, iolls D-I-Y je uolls.

Meh iolls ajarkan cara-caranya. Mula-mula iolls beli kain chiffon kosong je dekat Kamdar. Iolls beli dalam 2 meter setengah kalau tak silap. After that iolls potong mengikut bentuk half moon dan hantar jahit tepi.

Kos jahit tepi adalah RM4 untuk jahit tepi tudung. Uolls kena mention cakap nak jahit tepi untuk tudung kalau tak dia jahit tepi yang biasa tu je. Lepastu iolls beli lace dan manik-manik yang sesuai dengan warna baju iolls.

Lace memang agak mahal sikit tapi untuk majlis sendiri kan so worth it lah. Uolls kalau pandai carilah time ada discount ke so jimat sikit. Macam gambar kat bawah ni, iolls gunting dan jahit lace tu macam biasa iolls jahit baju. Huhu :D


 
 Lepastu iolls jahit lah seketul-seketul manik tu ikut sukahati iolls :P

 
Mula-mula iolls tabur je dulu untuk tengok rekaletak manik tu (amboi guna ayat grafik pulak :P)
Lepastu baru lah sesi jahit menjahit manit dimulakan :)

  
Sesi jahit menjahit dibuat di dalam bilik iolss je. Lepas balik kerja terus berdesup siapkan tudung :) (eksaited la konon)

 
After dah siap, try matching kan dengan baju. Alhamdulillah, nampak matching dan yang penting iolls sukaaaa :D

 
Rasa happy sangat bila tengok hasil kerja sendiri. Memang rasa puas dan yang paling penting. JIMAT!




  
(Handbouquet handmade by mybestfren)

So, kesimpulannya kat sini, dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Kalau kita rajin dan nak sesuatu tu mengikut kehendak kita, kita akan usaha untuk dapatkannya. Betul tak? And yes, untuk kahwin nanti pun iolls akan try DIY 'something' :D Kalau nak tahuu, kena tunggu laaa!

Thank youu for reading! Nantikan next review pulaks :)






Like dan komen lah kalau suka :)

Friday, November 29, 2013

Review : Hantaran Tunang


Assalamualaikum & good day to everyone,

Entri kali ini, iolls nak kongsikan dan #throwback tentang "Hantaran Tunang" iolls haritu pulak sebab entri lepas iolls story tentang "Pelamin Tunang". Untuk makluman uolls, hantaran kali ni memang iolls D-I-Y je sebab nak cut cost yang tak perlu dan nak berjimat. As for me, selagi iolls boleh buat benda tu iolls akan buat sendiri.

Okay, memang mula-mula iolls takda idea macam mana nak hias bakul hantaran ni sebab iolls tiba-tiba jadi blank. Hahaha. Kalau buatkan untuk orang ada je idea mencurah-curah tapi bila tiba giliran diri sendiri punya terus hilang segala idea haa.

Most of bekas hantaran ni adalah dari produk jualan mymom. Mymom memang jual macam-macam dekat rumah ni. Businesswoman lah lebih kurang. Hihi. So, memang dah agak save dekat sini sebab mymom yang sponsor semua bekas hantaran dan ada yang separuh lagi, pinjam dari my aunt.

 

 

Konon-konon pegi Nilai nak cari bunga. Last-last beli bunga dekat dengan area rumah je sebab lagi double triple murah uolls~ Yang renda warna pink dengan kain satin krim tu je beli dekat Nilai 3.



 
 Memang gigih sangat sebab masa yang terhad nak buat semua hiasan untuk bekas hantaran ni. Iolls sempat balik 3 hari je untuk siapkan semua lepastu balik Kuantan semula :'O

 
Nilah dia tulang belakang bagi hiasan untuk hantaran. Kalau beliau takda, pengsan lah hamba. Huhu. Mybestfren ever, Cik Mira, thankyouu for helping me alot! 
Me lavyuu :)



 
DONE! Tinggal nak letak barang je :) 

Dan yang berikut antara beberapa hantaran dari pihak iolls untuk pihak lelaki :)




 








 

Dan tak lupa juga percubaan untuk buat bunga kertas. Huhu. Iolls banyak search dekat Youtube dan cuba buat sikit-sikit guna tisu dekat opis. Lastly, iolls did it! Tapi on that special day, bunga kertas ni tak guna pun :P iolls buat hiasan letak dalam bilik :) 


Kesimpulannya, memang buat sendiri lebih memberi kepuasan dan menjimatkan. Pada korang yang tengah cari idea nak hias hantaran ke, nak buat bunga kertas ke, search je dekat Youtube, memang sangat banyak dan membantu. 

Berjimatlah selagi boleh sebab maybe duit tu boleh kita guna untuk perkara lain yang lagi penting ke kan? Up next, iolls akan update review tentang Veil Tunang pulaks! Nantikan~

Till then, happy reading :D



Like dan komen lah kalau suka :)