ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Monday, April 8, 2013

Checklist Nak Kahwin Awal


Assalamualaikum ualls~

Harini aku nak potpet pasal kawen. Siapa taknak kawen ualls~ Lately ni memang ramai yang dah menamatkan dan bakal menamatkan zaman bujang kan? Korang pulak dalam kategori mana? Hihi~ Kalau aku memang bukan dalam kategori diatas. Maksud aku, not now laa ye. Dan oleh sebab perkara ni, aku nak kongsikan dengan korang, cara-cara atau Checklist Untuk Berkahwin Awal :)

1. Kewangan
Antara salah satu faktor yang penting dalam nak membina masjid ni kan mestilah kena ada MONEHH ualls. Even sekarang ada 'sesetengah kelompok' yang cakap, duit bukan boleh beli kebahagiaan tapi duit tu untuk pastikan keluarga kita sentiasa dalam keadaan yang bahagia aman dan sentosa. Yelah, nak beli makan, bayar duit rumah semua kan ke pakai duit? Ke pakai air liur? Ke camne? -,-

2. Niat
Fokuskan niat korang tu. Fokus betul-betul. Kawen sebab apa sebenarnya? Sebab tak mampu nak tahan nafsu menggelodak ke atau sebab nak bina keluarga sakinah mawaddah warahmah? Haaa, tanya balik diri masing-masing, muhasabah diri tu sikit. Kenapa aku dah tak sabauu nak menikah dengan si Limah/si Atan? Sebab tak tahan tengok body mantap/gagah beliau atau sebab dah tak sabar nak didik/taat beliau untuk ke Jannah? Scan yourself~

http://grosirjilbabbandung.com/wp-content/uploads/2012/10/Tips-Keluarga-Sakinah.jpg

3. Persediaan
Are u ready enaf to be a wifeyy/husbeyy? EHH? Persediaan ni bukan dari segi fizikal je tapi dari segi mental. U are not only married to a guy/woman but the whole family. Pernah je aku terbaca tentang rungutan seorang isteri yang berkahwin dan duduk dengan her mother in law. Dia cakap, life dia tak best sebab MIL dia cerewet, suka membandingkan and else. Tapi dia sedar tak yang the person she talked about is her husband mother whichmean her mother too? Inilah persoalannya, kenapa before kawen tak siasat betol-betol who will be your mother in law untuk elakkan benda-benda macam ni :) Kenali wanita yang akan menjadi ibu mertua anda ye kawan-kawan dan find a way to be her bestfriend.

4. Prosedur
Take note tentang prosedur nak berkawen ni ye. Its not as easy as you change your pants. Nak kawen kena wajib pergi kursus kawen. Wajib kena buat ujian saringan HIV. Wajib mintak izin bernikah. Wajib cari wali. Wajib lah bernikah dulu khenn~ Kalau tak tahuu tanya lah pada yang berpengalaman ye. 

5. Persiapan
Hikhik, bila semua tu dah settle ualls. Dah boleh la mula buat persiapan main kawen-kawen ni. Dah boleh laa nak pikir, baju nak tema apa, khemah nak bape belas, nak ajak berapa org VIP, dan sebagainya. Sebab bila yang no 1 tu dah perfect, rasanya yang no 5 ni mudah je nak lancarnya. Kan? Kalau boleh jangan lah buat loan semata nak kawen ni sebab bendanya sehari je ualls, tapi kalau campur dua belah pihak kira 2 hari lah~ Tapi taktau lah plak kalau ualls ni keturunan bangsawan yang nak kena buat 7 hari 7 malam. Ihiks.

http://2.bp.blogspot.com/-a8UqcALrCA4/TlHuSV5uM2I/AAAAAAAAAh0/EnZGTPDheDU/s1600/fotolia_1220104.jpg

Kesemua checklist diatas ni adalah berdasarkan pandangan mataku yang rabun ni je ualls. Setiap orang ada pandangan masing-masing dan terpulanglah kepada diri anda untuk melayari bahtera indah bersama yang tersayang tu macam mana. Cewahh :P

Aku pon masih lagi dalam proses no 1. Masih terkedek-kedek. Masih muda ualls :P Tapi rezeki, jodoh & ajal tu semuaa rahsia Allah SWT. Trust Allah and take the first step, He will take the rest for you. Apa-apapun doakan lah yang baik-baik aja dehh :)

Till then, jumpa lagi next entri dan tak lupa juga nak ucapkan, SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA CIK PUAN MERAH ITU JAMBU @ ATHIRAH YANG DAH SELAMAT MENJADI SEORANG ISTERI :') *hugss* *sorry tak dapat datang that day*





Like dan komen lah kalau suka :)

6 orang dah komen. Awak taknak ? :):

Elly Othman said...

ok dah check semua. boleh kawen dah :p hai awokk. lama tak singgah sini :) maken cantikk blog !

Namee Roslan said...

hihiih...kita dah kahwin tak lah awal pun. hehe. just nice je kot umur saya kahwin.mihmih... kahwin awal best jugak ! hihi.

Cik Zety said...

awokkk, lamee menghilang kemana dong? :P @Elly Othman

Cik Zety said...

hai nameee :) terharu sy awk komen entri ni :')@Namee Roslan

merahitujambu said...

kenapa tak dtang..nak jumpa awak. T_T.. takde rezeki.. =_=..terima kasih syg

cenderamata dari hati said...

lampu bola2 kecil (rotan/ benang pelbagai pilihan warna) boleh dijadikan hiasan bilik pengantin/pelamin/tempat mkn/ltk dlm pasu etc

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com