ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Wednesday, December 10, 2014

Great people for great memories - BFF Holiday


Assalamualaikum & good day to everyone.

Entri kali ni nak throwback last week punya aktiviti. The most happening activity i guess. Rindu nak macam tu lagi T.T Meh nak share dengan korang pulak my so-called-bachelorette-party-aka-pesta-pantai hihik.

Last week, nak dijadikan cerita my ofismate, Saallaluna suggest untuk weols pegi lepak-lepak on weekend since everyone is free on that weekend. Even cuaca kat Kuantan ni boleh tahan tak menentu jugak kadang hujan kadang panas terik tapi weols pedulik hape kalau dah hati tuu tak menahan nak jugak pi pantai kannn :P

So, plan punya plan, weols booked 3 bilik siap-siap sebab takut kalau full pulak if main terjah je.  Konon plan nak 2 kereta je last-last jadik 3-4 kereta. Tak kisah la kan asalkan plan itu menjadi. Hiks.

Weols sampai di tempat kejadian lebih kurang pukul 1 lebih macam tu. Singgah makan dulu baru pi tengok bilik a.k.a chalet.




Disebabkan eksited sangat nak tengok pantai, sampai tak sempat nak snap gambar bilik weols. Ni gambar kat atas ni sumber dari Google tapi sebijik macam ni lah biliknyaa. Konon nak amek bilik yang kayu ala ala chalet tepi pantai tu tapi full. Hmmphh. Duduk jela chalet batu. Hiks.

Okay kat bawah ni pulak dipersembahkan gambar-gambar sepanjang weols berada di sini. Jom layannn~






Petangnyaa pulak terus tukar baju sebab nak photoshoot pulak. Semua props yang digunakan adalah daripada SAALLALUNA PROJECT. Kalau ada antara korang yang berminat nak hire surprise planner ke, nak tempah flower crown ke, boleh laa jenguk page beliau. Tapi based at Kuantan only.











Done for first day. Malamnya tu weols decide nak buat bbq. Just tempah ayam kepak madu 30++ ketul dan bakar. Tambah-tambah keropok dan roti, our dinner is just awesome! Memang dah macam firecamp dah dengan kena cari kayu kecik, ranting untuk buat unggun api. Nasib baik bulan terang malam tu so memang tak gelap sangat bila dah disinari cahaya bulan plus unggun api. Gambar waktu malam takde sebab semua busy membakar & cari kayu kecik-kecik huhu untuk unggun api. Well, one of my things-to-do-before-married is checked! Hihi, whats next? :)



 






  







Yeahh, most of our pictures, we were wearing our hand-made flowercrown by SAALLALUNA PROJECT. Check it out guys! Tema photoshoot adalah depends to masing-masing. As well as for me, I want it to be pre-wedding photoshoot even my fiance is not here. Hihi. Tapi jangan risau, my pre-wedding with him will be coming soon. Tunggu tauuu :P

Akhirnya, our last weekend plan was achieved! Hip hip hoorayyy~ The beautiful location was at Cherating guys. Some of my friends asked me cause it looks like somewhere in island. Hihi. Can't wait for the next activity! Thanks for reading! See u guys on next entri :)








Like dan komen lah kalau suka :)

Tuesday, September 23, 2014

Pelamin Idaman Murah TAPI Cantik


Assalamualaikum,

Sibuk dan busy adalah dua perkataan sama maksud yang sedang Zety alami sekarang. Since students baru masuk mendaftar ni, a bit busy lah sikit. Tapi tetap nak kongsi dengan korang pengalaman Zety nak mencari pakej pelamin untuk majlis yang coming soon nanti.

Well, for Zety, pelamin haruslah simple yet sedap mata memandang since nanti Zety yang akan duduk kat pelamin tu nanti kan & plus Zety jugaklah yang membayor nye. Hee. Ada jugak cari & survey dekat internet pakej pelamin yang dekat dengan area rumah so that senang nak pi tengok. 


Akhirnya lepas dah survey semua pakej-pakej by online Zety jumpa satu butik yang Zety berkenan. Weekend je terus pegi butik tu since dekat dengan rumah and ask for the pakej. And yes, pakej yang ditawarkan sangat worth it. So apalagi kan, terus book :) Settle satu hal.

Hal-hal yang lain masih banyak yang belum setel. Takpee, selow-selow, insya Allah dipermudahkan. Haa, lagi satu nak kongsi dengan korang, for those yang situasi sama macam Zety ni, korang kena betul-betul buat research, jangan main terjah je, dan carik yang ada promosi sebab memang boleh jimatkan kos sangat-sangat. 
Jangan lambat sangat dan jangan cepat sangat. Agak-agak lagi 4 or 3 bulan sebelum tu dah boleh cari dah. Untuk review butik yang Zety pilih ni kena la tunggu review selepas majlis kan baru korang boleh tengok ummphh ke tak. Hihi. 

Jom tengok antara pelamin impian ku inspirasi ku kihkihkih..

Yang ini suka tang kerusi tuuu..

Simple dan soft sangat kaler yang ni..sejuk rasa hihi

Suka hat bunga bentuk love kat belakang tu hihi

Sweetnyeeeee >.<

Garden theme :D

*All pictures from Google*

Adoii..melting tengok gambar-gambar pelamin yang ada kat Google. Kalau rezeki datang bergolek alangkah indah dan gembiranya hati ini. Cewahh. Tapi takpee, even kita takda bajet yang besar kita still boleh dapatkan pelamin impian kita. Yang penting kena rajin survey! 

Apa-apa pun, lepasni nak survey untuk goodies bag pulak. Nantikan next entri okay? Hehe. Btw, thanks for reading guys! Diari seorang bakal pengantin :P

Tata!


Like dan komen lah kalau suka :)

Wednesday, August 27, 2014

ZALORA dan aku.


Salam sejahtera ke atas kamu semua,

Di hari Rabu yang indah ni saja nak soksek sikit dengan korang. Isnin lepas saja usha-usha website ZALORA. Yelah, kan ada promosi maskara lani. Tapi bukan nak cerita pasal beli maskara ke lipstick ke. Macam yang hangpa sume tahu la kan, ZALORA ni antara Asia's leading online fashion destination katanya. Alah, yang iklan pasal adik kakak abang makcik apa sume tu.

So, nak kongsi dengan korang pengalaman shopping dekat ZALORA ni. First time okay! Yelah, sebab banyak sangat dengar cerita yang tak elok je pasal ZALORA ni hati ada sikit risau lah kan. Alkisahnya terkenan dekat sepasang kasut yang ada kat website ZALORA tuu. Harga pun okay je so terus click add to bag. Hehe. Lepastu terus cepat-cepat checkout. Total is blablabla.

Isi detail untuk delivery apa sume and done! Kejadian shopping ini terjadi pada Isnin lepas. Lepastuu terus lah jalani kehidupan seperti gadis normal. Tup-tup esok which mean Selasa dah sampai okay! Menggelupur pegi amek parcel dengan perasaan bahagia menyelubungi diriku :P

Kira takde lah lama mana nak tunggu. Ke nasib baik je? Hihi. Tapi pengalaman pertama dah buat hati happy mesti rasa nak shopping lagi kan. Siap dapat voucher sebab first time register nama kat ZALORA dan voucher sebab shopping lagi! It's a double WOW :D

Meh nak tunjuk kasut yang terbekenan tu hikhik.





Moustache Loafer for office wear pun boleh hehe. So far, memang servis terbaik, and ada letter for return if ada apa-apa yang nak ditukar. Lengkap dan the loafer is soooooo cute! Me like it :) Maybee pada awal-awal dulu je ZALORA have some problem but I bet they already improved it and serve the customer in more better way.

Thank you ZALORA for this great experience!







Like dan komen lah kalau suka :)

Saturday, August 23, 2014

Penggunaan Mascara untuk Mata Yang Galak


Salam & good day uolls,



Harini Zety nak share dengan korang bab-bab kecantikan. As for make-up, bahagian mana yang korang prefer untuk tonjolkan. I mean, bahagian mana yang korang lagi titik beratkan kalau nak keluar or jumpa orang? Macam Zety, Zety more to make-up mata. Yelah, bak kata orang zaman dulu dan zaman sekarang ni, “Dari mata turun ke hati”.

Mata ni umpama jendela atau tumpuan kecantikan. Most of lelaki pun akan tertarik dengan wanita yang mempunyai mata yang menarik, yang bundar, yang menggoda gituu. Tapi takleh tenung lama-lama. Dosa nanti!

For me, penggunaan maskara yang betul adalah kunci kepada penampilan yang menarik. Sebagai contoh, kalau jenis bulu mata yang halus-halus tu, bahagian lain dah siap make-up dah tapi lupa nak pakai maskara, dah mata nampak macam tak bermaya. Lagi pulak maskara ni umpama highlight untuk mata kita. 


Maskara jugak dapat membantu dalam menampakkan bulu mata kita yang halus or pendek ni nampak gelap, panjang dan tebal. Hanya dengan menggunakan maskara yang betul laa jugak kan. Kalau kita ni jenis tak reti or tak suka pakai eyeshadow (macam Zety lah tu :P) hanya pakai maskara je dah mampu menonjolkan wajah kita. Cewahhh~ Yang penting teknik kena betuii naa :) 
  

Tapi ramai yang taktahuu langkah yang betul menggunakan maskara adalah korang jangan apply terlalu banyak. Ini nak mengelakkan terlalu banyak gumpalan maskara yang akan membuatkan make-up korang nampak sarat plus comot. Dah jadik macam panda plak nanti! Kuikui~ So, apa yang korang boleh buat untuk elakkan such things happen, kenalah selalu try apply maskara dengan cara yang betul.

Next, proses untuk beli or pilih maskara yang betul kadang-kadang memang leceh. Yelah, dekat iklan tunjuk maskara yang memanjangkan, ada pulak yang jual kat kedai yang menebalkan, kawan punya pulak melebatkan dan macam-macam lagi, so korang nak kena pilih maskara yang jenis macam mana ni? Haaaa~
  •  Bagi Zety, kalau nak pilih maskara yang betul untuk jadik one of my collection is kena tahuu dan confirmkan betul-betul jenis maskara apa yang kita nak. Pilih maskara tu dengan formula yang betul. Kalau nak yang memanjangkan bulu mata, amek yang jenis untuk panjangkan bulu mata. Tapi kalau tengok sekarang dah banyak dah maskara yang ada double function or full package. Ada jenis maskara yang khas untuk memanjangkan dan menambah volume bulu mata. So, make a wise choice guys!


  • Untuk memastikan maskara yang dipakai tu tahan lama, kena lah pilih maskara yang jenis kalis air. Kalau nak solat pun takde masalah sebab dalam beg memang dah ada make-up removal & pencuci muka. So, not a problem for me. Maskara kalis air ni tahan untuk jangka masa yang lama so memang berbaloi-baloi lah sebab tak payah nak apply banyak kali. Yuhuu ~ Jangan jadik macam gambar atas ni sudehh :P

  • Dalam kemajuan fesyen sekarang ni, maskara pun dah ada banyak pilihan warna dah. Pilihan warna yang sesuai pun salah satu teknik make-up yang betul. Warna hitam akan menampakkan mata kita lebih menyerlah dan ofkos bulu mata kita nampak lebih lebat uolss. Warna yang sesuai akan menonjolkan lagi mata tapi jangan terlajak tonjol pulak nanti lain macam jadinya. Hehe.


Kat sini Zety nak habaq kat korang yang ZALORA Malaysia ada menawarkan koleksi Women Mascara Online daripada pelbagai jenama terkenal dan terbaik SAHAJA. Diulangi jenama yang terkenal & terbaik SAHAJA. Jenama-jenama yang ada kat ZALORA ni adalah  daripada jenama antarabangsa dan tempatan yang membariskan barisan produk mascara wanita dengan kualiti yang terbaik dan kedebaboom. Untuk dapatkan lebih banyak informasi apa kata korang layari website ZALORA hari ini! So, tunggu apa lagi? Moh kiteee!

Yahooo!





Like dan komen lah kalau suka :)