ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Wednesday, July 16, 2014

Persediaan menjadi seorang ISTERI

Salam,

Tajuk kat atas fuh bukan main lagi naa. Persediaan menjadi seorang isteri. Haa, korang nak jadi isteri yang macam mana? Isteri cerdik yang solehah? Isteri penyayang? Atau isteri pengongkong? Oh NO NO NO~


                                                    *sumber Google*

So, what I would like to share is my preparation to become a wife to a husband. Teehee. Well, first time (takkan second time plak kan? HAHA) nak jadi isteri mestilah tak sure persediaan apakah yang perlu dilakukan. I mean persediaan dari segi mental & fizikal. Dari segi fizikal, rasanya macam kena jaga kesihatan, kebersihan, penjagaan diri dan etc. Dari segi mental pulak, kena tanamkan dalam minda, dah jadi isteri orang kena pikul tanggungjawab baru, dan kena taat dengan seorang yang bernama suami. Dah jadi isteri tak boleh nak samakan kehidupan macam sebelum kawen. Plus, kalau ada rezeki awal, dah bertukar status jadi ibu pulak. 

Pendek kata, bila kita dah buat keputusan sedia untuk berkahwin, means kita dah buat keputusan sedia untuk jadi ibu & ayah. Tiada alasan untuk mengatakan still not ready. (For my opinion lah)

Lagi satu, kena tukar perangai sedia ada yang tak elok tu. Dah kalau dengan mak ayah pun degil, agak-agak dengan suami macam mana eh? Haaa, renungkan. Insya-Allah, harapnya dapatlah follow peranan seorang isteri tu dengan baik. Kadang-kadang takut je dengan what happens to the surrounding. Cerai berai and so on. Tapi takkan nak amek yang negatif pulak kan? So, I take the positive ones as guidance :D

*sumber Google*

Semoga kita semua dapat hayati hikmahnya sebuah perkahwinan itu. Doakan yang baik-baik ye :)

Jumpa lagi next entri. Thanks for reading!

Follow my instagram : cikzety






Like dan komen lah kalau suka :)

0 orang dah komen. Awak taknak ? :):