ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Thursday, May 29, 2014

Inspirasi Perkahwinan SAYA!



Salam,

Korang kalau baru-baru plan nak kawen gitu, mesti akan selalu search dekat Google tentang kawen-kawen kan? Samelah kita! Sep sikit :P Okay but for me, I am strongly recommend kat korang untuk usha-usha this page below :


Sebab apa weh? Sebab page ni macam Google tapi untuk kawen-kawen punya thingy. Haaa, lompat-lompat tau masa terjumpa page ni. Macam rasa awesome giler babeng sebab banyak sangat benda-benda comel dalam page ni T.T

First, masa godek-godek page ni, terus download dia punya Wedding Checklist. Homaii, very the helpful okay! Terus tak perlukan bantuan sesapa dah. Okay, yang tu tipu. Lepas tu this page memang selalu share benda-benda comel yang boleh bagi kita idea untuk buat DIY. Siapa yang tak geram kan, dia bagi kita idea untuk kita jimat weh! Fuhhh.

Antara contoh ke-best-an page ni, meh nak share :


Source from : iKahwin.my

Cuba tengok. Macam mana tak meleleh air liur kalau dia dah siap kategorikan keperluan untuk wedding kita? Nak cari wedding planner kat area korang, klik je kat gambar yang berkenaan. Simple macam makan kek cawan.

Last but not least, ni bukan post berbayar ke apa, but just for sharing for those yang taktahu, or takda idea about your dream wedding. Serius, hari-hari tunggu post dari iKahwin.my sebab nak tengok idea comel dorang. Hehe.


Till then, thank you for reading :)





Like dan komen lah kalau suka :)

Kiss Me More XOXO


Salam semua,

Post kali ni nak tolong promote bisnes kawan yang semakin melonjak-lonjak, which is Perkhidmatan Buat Orang Happy. Haa, korang hado? :P Beliau yang dikenali sebagai Puan Sal, owner kepada KISS-ME-MORE-XOXO, perkhidmatan dalam talian. Korang call, whatsapp je, desupp, dia akan tunaikan impian korang tu.

Pada yang berminat nak tahu lebih lanjut, korang boleh je like page KISS-ME-MORE-XOXO ni laju laju dekat FB - KissMeMore sebab memang menarik lah perkhidmatan macam ni kan. Kalau korang tak tahu nak buat surprise untuk yang tersayang, korang boleh je call/whatsapp untuk mintak bantuan. Easy, breesy, kan?

Untuk bagi thrill sikit, meh nak tunjuk teaser dorang :P



Haa, tunggu apa lagi. Anniversary dah dekat dah tu, birthday yang tersayang pun dah tak lama je tu dah boleh dah buat arrangement untuk sweet-sweet gitu. Buat orang happy tak susah pun :)


Sebab....




When you make someone happy, trust me the happiness will be returned to you.


But, not to forget, this service only available area KUANTAN sahaja!


Till then, see you next post! Thank youu.





Like dan komen lah kalau suka :)

Saturday, May 10, 2014

Yay or Nay?



Kesimpulan : Kesetiaan wanita diuji saat lelaki tidak punya apa-apa. Kesetiaan lelaki diuji saat mereka punya segalanya.


Yay or Nay?



Like dan komen lah kalau suka :)

Friday, May 9, 2014

#BRB : Cincin Lelaki


Hai, assalamualaikum!



Dalam sedar tak sedar, baru perasan lately blog ni satu bulan ada satu je post. Homaii, camna nak dapat BE kalau gini gayanya? :O Blame my laziness to the max yang telah menganggu-gugat tahap awesome belog ini. Oh yes, for me, my blog is awesome. Sangat. Behee.

Well, as the title written above, I'm about to share my experience dalam mencari cincin sang lelaki. Cincin sang lelaki ni ada macam-macam jenis woo. Tapi kena pandai lah cari cincin yang BOLEH dipakai oleh sang lelaki muslim. Untuk korang pembaca blog ni yang mungkin tak tahu, jenis cincin yang boleh dan tidak boleh, please refer below :

Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".

Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki. 

Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000 mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah HARAM.

Panel menasihati agar pengantin lelaki memakai cincin perak atau platinum.
"Halal bagi lelaki memakai platinum dan HARAM baginya untuk memakai emas putih & suasa (campuran emas). Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW."

So, kesimpulannya boleh faham sendiri kan? Lepasni, nak laju-laju cari cincin perak laa untuk sang lelaki kesayangan. hiks. Nak tahu tak cincin pilihan hati yang macam mana? Meh nak tunjuk~


Macam ni cantik jugak, simple je, batu dia tersorok so taklah terjojol gituu.

For this pulak, suka bentuk batu dia tu. Charming sangat hehe.

Simple because less is more and lelaki sesuai la cincin macam ni :P

For all above, guess which one I would choose for my sang lelaki kesayangan? Jengjengjeng. Nantikan di post seterusnya bila dah beli nanti. Walaupun pada awalnya, beliau taknak pun cincin ni, tapi rasa macam nak bagi jugak sebab nak dia pakai cincin yang kita beli. Barulah so sweet kan~

Since, dah mula survey sikit-sikit untuk persiapan kaweng, I will share more laa on next post, boleh kan? Please bear with me :P

Till then, see you next post! Thanks for reading. Salam :)





Like dan komen lah kalau suka :)