ASSALAMUALAIKUM
Maaf dengan penggunaan kata ganti diri - AKU bagi mereka yang lebih tua.

Friday, August 21, 2015

Tanda Allah SWT Sayangkan Kita


Assalamualaikum.

Since so long tak sentuh blog ni for some reason, akhirnya I'm back. Lama mendiamkan diri bukan sebab workload yang banyak tapi sebab takde masa nak pegang or nak bukak laptop kat rumah. Kalau kat ofis memang jarang bukak benda-benda selain kerja. Such a good worker kan? :P

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk berceloteh dengan korang semua yang sudi bukak blog ni. Dalam jangkamasa 2 3 bulan ni, banyak sungguh dugaan yang menimpa diri ini. Syukur, dugaan tu tandanya Allah SWT sayangkan kita dan sebagai caraNya untuk menegur kita. Betul tak?


Apa yang perlu kita buat bila diberi atau ditimpakan dugaan yang tak dijangka? Jom kita baca..

1. Muhasabah diri kita. Renungkan apa yang kita pernah buat atau sedang buat yang mungkin membuatkan kita mengabaikan apa yang sepatutnya wajib kita buat.

2. Perbaiki kelemahan diri kita yang mungkin ada menyakitkan hati atau perasaan orang-orang yang dekat dengan kita ataupun orang yang jauh dengan kita. Mungkin tanpa kita sedar kita dah pun membuatkan individu lain terasa hati dengan kita.

3. Jauhkan diri daripada perkara-perkara yang dilarang oleh Allah SWT. Ada sebab sesuatu dugaan itu diturunkan. Mungkin sebagai petanda daripadaNya untuk menyedarkan kita.

4. Sentiasa berfikiran positif. Ada hikmah yang baik untuk setiap dugaan atau masalah yang berlaku. Masih ada matahari yang bersinar terang selepas hujan mendung yang lebat. 

5. Cuba ubah diri ke arah yang lebih baik. Banyakkan mendekatkan diri dengan Allah SWT dan perbanyakkan bersedekah kerana setiap apa yang disedekahkan dengan ikhlas itu ada ganjaran disebaliknya.


Sesungguhnya setiap apa yang berlaku itu ada hikmahnya. Aku redha dan terima dengan berlapang dada sebab aku tahu semua yang berlaku ada sebab dan Allah SWT adalah sebaik-baik perancang. Aku berdoa semoga semua urusan aku dipermudahkan dan semoga sentiasa dimurahkan rezeki.

Semoga setiap daripada kita dapat menghargai setiap apa yang kita miliki dan sentiasa bersyukur sebab kita takkan dapat tahu betapa bernilainya sesuatu tu sampailah kita dah kehilangannya. So the point here, BELAJAR MENGHARGAI DAN BERSYUKUR!

Till then, terima kasih sudi baca. Ada masa jumpa lagi :)


Like dan komen lah kalau suka :)

Friday, July 24, 2015

Salam Aidilfitri 2015



Dikesempatan ini saya & suami ingin mengucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
jika ada tersalah tersilap kata daripada saya, terlanjur perbuatan,
termakan, mahupun terminum, mohon dihalalkan semuanya.

Tahun pertama beraya sebagai isteri memberikan satu pengalaman baru dan jugak perasaan baru. Hewhew. Perasaan tak dapat beraya bersama-sama dengan famili on 1st raya agak terasa jugak lah. But dapat beraya dengan husben nasib dapat cover balik perasaan sedih itu. Bukan sedih apa, yelaa as before berkawen, sebelum raya kita dah sebuk-sebuk tolong mak kite kat dapur kan. But this year, my mom prepare all the preparations without me. Wuu. Hopefully the guys (my sibling) ada tolong-tolong jugak.

So, raya pertama di rumah inlaws, pengalaman baru raya kat tempat orang, lain cara, lain makanannye jugak. hihi. Raya 1st dah bantai ketupat dengan ayam masak merah and kuah lodeh. First time makan macam ni. Stail orang Johor kot? Hehe. Lepas dah beraya dekat rumah semua, terus pegi rumah Tok pulak beraya dekat sana. Petang tu terus gerak balik Perak. Yihhaa!

Perasaan beraya sebagai isteri tahun ni rasa eksited sebab malam raya dah siap-siap gosok baju untuk husben and gantung siap-siap so that esok pagi nak pegi solat raya terus boleh pakai. Bangun je pagi raya tu rasa macam 'eh sekejapnya Ramadan dah berlalu pergi, cepat sungguh masa berlalu' huhu.

So, far cerita raya iols biasa-biasa je. Raya pertama di Kulai, petang gerak ke Perak. Raya kedua beraya sakan di Bagan Datoh, raya ketiga buat open house kat rumah mama, raya keempat beraya sakan lagi, raya kelima dah balik Kulai semula. Raya ketujuh dah masuk kerja balik. Tamat kisah rayaku :P

Thanks for reading! Happy Eid Mubarak :)



Like dan komen lah kalau suka :)

Friday, May 22, 2015

Majlis Resepsi 7 Februari 2015


"Kompang dipalu pengantin baru
Duduk bersanding tersipu malu
Kompang dipalu pengantin malu
Moga bahagia ke anak cucu"








Awwhh..masih terbayang-bayang lagi hari indah tu di dalam fikiran ku :P Takkan pernah ku lupakan hari teristimewa itu. Macam tak percaya jee aku dah jadik seorang isteri kepada suami tersayang. Harini pun genap 3 bulan plusplus dah aku kawen. Hikhik. Mood still pengantin baru lagi okay.

Nak cerita pasal perjalanan majlis ni memang panjang la kan. So, aku hanya mampu letak gambar-gambar je sebab dari gambar ni pun korang boleh fefeeling kan~ (harap-harap gitulah hehe).

7hb adalah tarikh keramat yang dipilih untuk melangsungkan majlis resepsi bagi pihak aku. The day after my solemnization day. Meh aku sambung sikit cerita dari entri sebelum ni, lepas je selesai majlis akad nikah, malamnya ada buat kenduri doa selamat sikit dari orang masjid organize by abah tersayang. So memang malam tu rumah penuh dengan sedara mara sume. Full house la orang kata macam tajuk cerita Korea tu. Dengan Final Maharajalawak 2014-nya lagi. Tapi aku berjaya tidur awal malam tu. Hihi.

Bangun je pagi-pagi tu terus tolong apa yang patut sikit kat dapur, sambil-sambil tu Geng Marhaban mama bermarhaban dekat ruang tamu. Dalam jam 10 pagi macam tu, aku pun bersiap-siap.
















Lepas je dah siap-siap mekap & pakai baju, buat photoshoot dengan bridesmaid sekejap tetibah ada orang cakap pengantin lelaki dah sampai, ready cepat ready! Aku pun hape lagi dengan dupdapdupdap nye terus keluar pakai kasut konon nak pergi nyambut laa sampai lupa nak bawak bunga tangan. (Nampak sangat gelojoh nak jumpa asben kihkih).

Tuptup dah sampai dekat depan pintu gerbang rombongan laki tak sampai lagi (dah sampai rumah tapi tak berjalan lagi menuju ke pintu gerbang) Ohmaii..rasa geram je dengan pakcik ke sapetah tadi kemain bising cakap pihak lelaki dah sampai. Tak pasal-pasal aku terpaksa tunggu sekejap kat tepi. Very the geram tapi nasib baik tak lama lepastu pihak lelaki dengan pengantin sampai. 

Terus salam peluk cium asben hahaha memang tak lah kan, salam je lepas tu berarak masuk bawah khemah. Makan beradab sekejap & after that amek gambar dekat pelamin, no sanding-sanding okay :)



Gambar lagi? Nahh scroll bawah lagi..hehe












Selamat Pengantin Baru to me :P

Till then, thank you for reading!






Like dan komen lah kalau suka :)

Nak cantik dari hujung rambut sampai hujung kaki meh sini!


Assalamualaikum reader-s sekalian.

Bangun je pagi ni rasa heaven sangat sebab cuti. Muehehe. Almaklumlaa duduk Johor la katakan. Bila cuti Jumaat Sabtu ni rasa macam keja bape hari je padahal lebih kurang sama macam negeri lain jugak sebenarnya. 

Baru-baru ni ada orang tegur cakap nape muka nampak makin flawless. Iols macam eh, flawless ke uols :P Rasa macam biasa-biasa je tapi sekarang memang dah jarang nak mekap tebal-tebal pi opis sebab malas satu, sebab nak cepat satu. Hihi.

So, bila orang dah tanya lepastu baru iols teringat yang lately ni iols consume satu produk berasaskan kolagen ni. Baru lagi kot takkan dah nampak kesan. Hiks.

Tahu pasal produk ni pun di Facebook & Instagram. Konon-konon saje je nak cuba dulu sebab harga dia murah (pembeli bajet) haha 

Set lengkap MIRACLE COLLAGEN DUST :)

Inilah produk yang iols maksudlkan tu. MIRACLE COLLAGEN DUST. Miracle Collagen Dust ni adalah sejenis pure hydrolize collagen peptide. Ianya diekstrak dari kolagen ikan (rangkaian protein). Disebabkan ianya asli, ia bebas dari sebarang bahan kimia, pewarna tiruan, perasa tiruan, additive dan jugak tiada bahan pengawet. So, insyaAllah tak memudaratkan kalau betul cara penggunaannya.

Yelah, sebab sekarang pun dah banyak heboh pasal produk yang bagi kesan sampingan sampai memudaratkan. Tapi Miracle Collagen Dust ni insyaAllah dapat berikan kesan yang kita nak tuu depends on macam mana cara kita consume dan jangkamasa dia.


 Kecik-kecik tapi ohsem (Pic from Mira Kawaii Shop)

Miracle Collagen Dust ni sangat-sangatlah multi purpose, selain menjadi beauty supplement dengan pelbagai cara untuk dimakan, ia jugak boleh digunakan secara luaran seperti dipakai bersama krim siang, make up base, spray, dijadikan masker (campuran dengan air / apa-apa masker / lidah buaya / krim malam).

Haaa, best tak? Setakat ni, iols akan pakai as masker malam-malam. Campur dengan air sikit lepastu sapu. Bila dah kering terus cuci dan tengok hasilnya. Nanti muka akan rasa tegang je. Ada sekali tuu, asben curik-curik makan collagen ni. Dia ingat orang tak nampak laa tuu -__-

(Pic from Mira Kawaii Shop)

Itu laa yang menariknya pasal kolagen ni sebab pelbagai guna. Nak makan boleh, nak minum boleh, nak blend dengan make up boleh, pakai as masker boleh, as spray kat muke or rambut pun boleh! Campur dengan air sejuk sikit lepastu spray muka time nak keluar ke, time duduk-duduk saja ke. Then simpan dalam peti ais dan boleh guna lagi next time.

Antara testimoni (Pic from Mira Kawaii Shop)

Ini antara testimonial pengguna yang dah rasa kesan positif kolagen ni. Harus diingatkan yang produk ni depends jugak dengan kulit/badan kite ni. Sebab ada sesetengah orang yang cepat rasa kesan dia, ada yang lambat dan ada jugak yang tak dapat rasa. Badan orang lain-lain kan so kita hanya boleh try & error :) Kalau rasa tak yakin, tak perlu paksa diri anda hehe.

Miracle Collagen Dust sangat-sangat berpatutan as for me lah sebab 1 botol tu boleh guna macam-macam kan. Berapa lama Miracle Collagen Dust ni boleh tahan? 1 botol rm30, tahan 10-15 hari, pakai luaran tahan sebulan. Memang produk untuk hujung rambut sampai hujung kaki!

Sebagai contoh untuk cara pengambilan :

Pagi - Letak dalam minuman dan minum.
Tengahari - Spray dekat muka bagi segar je.
Malam - Pakai as masker pulak.

Total refresh je badan tu maklumlah badan bertenaga, kulit pun cantik kan? Siapa yang taknak! Tapi pengambilan kena konsisten dan banyakkan minum air kosong. Benda yang bagus takkan datang sekelip mata yedakk? :D 


Nah, ni bare face iols :P Muka kurang jerawat dan makin smooth. I is happy. This entri is review from me okay bukan entri promote semataa. So tunggu apa lagi? If ada sesiapa yang berminat nak cuba boleh dapatkan di bawah ni :

(Pic from Mira Kawaii Shop)

Facebook - Mira Kawaii Shop
Instagram - @miracle.hq
Whatsapp - 0193694896

*Bukan setakat jual kolagen saja, Vitamin C Rosehip pun adaaaa! Cepat-cepat usha naa :)

Till then, thank you sudi baca. Nanti kalau ada lagi produk-produk bagus kita promote lagi naa. Tata :)



Like dan komen lah kalau suka :)

Saturday, April 25, 2015

Tips Menyewa Barang di Internet


Assalamualaikum semua pembaca yang budiman (ayat mesti mau manisss :P),

Ni meh nak share pengalaman sikit plus nak bagi some tips berdasarkan pengalaman iols dekat korang. Sewa menyewa ni tak sama dengan beli membeli ye tuan puan sekalian. 

Shopping online is totally different dengan renting online. Sebab apa? Sebab shopping online ni once kau dah bayar, then baru korang dapat barang (normal procedure lah). Then settle. Tapi kalau renting online ni, kau ada kena bayar security deposit sikit. So harga tu akan up sikit dari harga sewaan. 

*sumber Google*

As example, nak sewa barang kawen macam dulang hantaran. Harga yang ditawarkan untuk sewaan adalah RM16 per pcs (contoh je). Pastu korang nak sewa 6 bijik dulang tu. 

                      Harga sewaan - RM16 x 6 = RM96
                      Security deposit - RM50 
                      Total - RM126

Haa, camtu laa pengiraan dia. Security depo ni as duit jaminan laa kot-kot orang yang sewa tu tak pulang balik barang yang disewa ke, pulangkan dalam keadaan yang tak seperti sebelumnya ke, hilang ke, buruk ke. Camtu laa. TAPI, korang jangan risau sebab biasanya duit security deposit ni penyewa akan pulangkan balik if barang yang dipulangkan dalam keadaan baik, cukup jumlah dan sampai dengan selamat ke tangan penyewa.

So, tips-tips yang boleh korang amalkan kalau nak sewa menyewa  ni antaranya :

1. Cari dan listkan penyewa-penyewa yang berpotensi atau yang menawarkan harga yang bersesuaian/berpatutan (jangan malas).

2. Baca review or testimonial (betul ke perkataan ni?) pelanggan yang dah pernah menyewa dengan si penyewa.

3. Kalau boleh cari penyewa yang tunjukkan gambar barang di dalam belog, sekaligus di dalam Whatsapp or Wechat or anything. Means, dia memang betul-betul ada/memiliki barang tu :)

4. Tengok kesesuaian harga sewaan barang tu dengan security deposit dia. Jangan lah barang sewa harga RM10, security deposit kemain lagi RM50.

5. Pastikan maklumat si penyewa lengkap dan ada gambar si penyewa tu. (in case kalau si penyewa tak balas pertanyaan kita kalau dah bayar ke kan)

6. Bila dah sewa, dan dah dapat barang, guna elok-elok, jaga elok-elok. Lepastu hantar balik dekat tuan dia cara macam mana korang dapat barang tu. Sesetengah penyewa akan bayar balik kos penghantaran. Depends kat penyewa lah. Dapat yang okay, okay lerrr :D

7. Then, maklumkan kat penyewa yang korang dah hantar/pulang balik barang sewaan tu. Kat sini penyewa kena ambil maklum lah untuk pulang balik security deposit tu. Kalau penyewa tak pulangkan. Korang bleh refer No.5 untuk tindakan selanjutnya.

8. Tips ni boleh jugak digunakan si penyewa barang kalau nak sewakan barang :)

9. Kalau barang yang kecil, yang boleh lagi dipos, memang penyewa & orang yang nak sewa akan tanggung risiko masing-masing sebab nak taknak kena tunggu barang sampai. Kalau yang jenis COD tu senang sikit sebab deal depan-depan kan, bayar pun depan-depan lah :)

10. Apa-apa pun keselamatan diri kena utamakan kalau sesiapa yang guna COD tu. Kalau nak amek barang biar berteman ye.

Sekian, tu jelah tips yang boleh aku kongsikan untuk korang. Setakat ni pengalaman menyewa aku berjalan lancar. 2 kali aku menyewa veil dengan sorang akak ni. Mudah dan cepat je urusan. Alhamdulillah. Harap-harap korang pun jumpa dengan penyewa yang okay dan takda masalah.

Lastly, thank you for reading! Jumpaaa korang next entri :D



Like dan komen lah kalau suka :)

Friday, April 24, 2015

Review : Veil Nikah






Bukak-bukak je terus pappp terpampang gambar iols kan. Hihi. Janganlaa maraaa. Bagi lah can sikit iols nak voks voks kejap. Bukan iols update belog hari-hari pun. Hihihi.

Okay, straight to the point, cantik tak veil nikah iols? Haaa, sapa yang cakap tak cantik tu meh sini nak luku siku tu. Haipp! Veil ni very the beautiful okay. Kalau korang ingat lagi, veil masa Zety bertunang harituu, Zety D-I-Y je kan tapi kalini punya veil kohnon-kohnon nak D-I-Y jugak tapi hapekan daya, kemalasan diri dan kekangan masa telah menjadi alasan utama. Ngehngeh :P

Alkisah, masa tu dah tinggal sebulan lebih je lagi camtu iols nak nikah, tapi veil takkkk siap-siap lagi. Aduh, berat betul tangan ni nak jahit manik oii. Last-last tangan rajin pulak nak scroll-scroll kat Google cari "Veil Untuk Disewa".

Maka, bermulalah sesi sewa menyewa veil. Tanya kat sini, tanya kat sana. Akhirnya jumpa satu blog ni ada buat sewa veil. Cantik-cantik pilihan veil yang ada. Sampai rambang matalah dibuatnya. Dan untuk makluman, this is my first time guna servis sewa barang thru internet ni. Debar sangat. 

Tapi alhamdulillah. Everything went smoothly. Senang sangat nak berurusan dengan Kak Imah ni. Tak sombong dan servis cepat. Sewa menyewa ni biasalah kalau ada security deposit tu tapi dengan Kak Imah ni uols jangan risau lah. Ditanggung beresss :D

So, kalau ada bride-to-be yang rasa malas nak D-I-Y sendiri veil uols tu boleh la jenguk jenguk dekat belog ni --> Menjaring Impian :)

Kita mudahkan urusan orang lain, insya'Allah Allah SWT mudahkan urusan kita. Thank you for reading. Jangan lupaaa tunggu next entri deh? Pasal majlis resepsi kita pulakk..cehh nak guna ayat resepsi laaa konon retiss kehkeh :P

*Panjang veil boleh rujuk gambar atas ni*

Till then, bubaaai :)




Like dan komen lah kalau suka :)