Posts

Me & Braces

Assalamualaikum!
Harini nak share sikit about me myself. Yang memang masih sangat baru lah kan. Currently, now I am waiting for my braces to be done. Nak tahu what is the step to apply braces? Ok let me share it from my own experience.
SURVEY. First, korang kena survey dulu which klinik yang provide servis untuk braces ni yang murah area tempat korang tu. As for me, duduk dekat Skudai dan selalu sangat baca komen positif & promosi kat one of this klinik ni so memang decide nak buat kat situ je. ADDA DENTAL. Bagi korang yang duduk area Skudai, Kempas dan kawasan sekitarnya yang cari klinik gigi yang servisnya afforadable boleh try klinik ni. Recommended sangat!
APPOINTMENT. Lepas dah survey apa semua. Dah boleh lah buat appointment untuk doctor check dulu condition gigi korang macam mana. Nanti doctor akan tanya kenapa nak buat and dia akan explain briefly tentang proses, kos dan benda-benda yang berkaitan. Doktor my klinik tu memang sangat lah lembut and soft spoken je. Buat kita ras…

I'm back since forever

Image
Assalammualaikum to all!
It has been soooooo sooooo long since I've write in this blog. Sebelum ni konon-konon janji nak update blog every one month atleast 1 post tapi hampeh. Sendiri tak menepati janji sendiri. So sad :(
So, finally today is the day! Mark this date please. Akhirnya Puan Izzati telah meng-update blog beliau setelah kesekian kalinya. What I want to talk about? Mostly I want to update about me being a (lovely) Mami to two little heroes. Yes, 2018 with two kids. Sangat mencabar tapi sangat membahagiakan. Married at the age of 25 and now at the age of 18 (+10) (still not believing am actually almost 30) having two lil kiddos is one of my dream jugak lah. Kenkonon dulu nak 3 orang anak before 30. Adakah akan tercapai? HAHAHA.
Jadi, for summary, I don’t want to promise yang I will update this blog every month but I will try my very best untuk share and update sedikit cebisan of my journey as a mom,as a wife..as a daughter and the list goes on. Harap ada lah yang baca pun…

Everything happen for a reason

Image
Assalamualaikum,
Dah lama menyepikan diri dan yes, entri kali ni adalah entri pembukaan untuk tahun ini. Huhu. Start my entry with sad story pun boleh kan? :') Entri ni cuma nak berkongsi pengalaman pertama dan harapnya yang terakhir untuk aku.
16 Ogos 2015 Tarikh yang takkan aku lupa sampai bila-bila. Tarikh yang menguji tahap redhanya aku. Kuatnya aku. Hari ditakdirkan my little angel yang aku kandung tidak dapat bertahan (senyum). Semuanya bermula lepas check dekat Klinik Siti di Indahpura. Seminggu sebelum tu dah rasa tak sedap hati dah pun. Masuk je kereta lepas check dengan doktor & doktor terangkan dan mintak untuk further dengan GH aku terus terdiam. Takda perasaan. Taktahu nak nangis ke nak apa. Sorang-sorang datang klinik. Sorang-sorang drive. Aku dah mula blur. Dalam kereta call husband, bila dgr je suara dia terus air mata jatuh mencurah-curah :'(
Husband terus balik lepas on call dengar berita sedih tu. Paling sedih bila tengok muka dia. Tak dpt nak gambarkan pera…

Tanda Allah SWT Sayangkan Kita

Image
Assalamualaikum.
Since so long tak sentuh blog ni for some reason, akhirnya I'm back. Lama mendiamkan diri bukan sebab workload yang banyak tapi sebab takde masa nak pegang or nak bukak laptop kat rumah. Kalau kat ofis memang jarang bukak benda-benda selain kerja. Such a good worker kan? :P
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk berceloteh dengan korang semua yang sudi bukak blog ni. Dalam jangkamasa 2 3 bulan ni, banyak sungguh dugaan yang menimpa diri ini. Syukur, dugaan tu tandanya Allah SWT sayangkan kita dan sebagai caraNya untuk menegur kita. Betul tak?

Apa yang perlu kita buat bila diberi atau ditimpakan dugaan yang tak dijangka? Jom kita baca..
1. Muhasabah diri kita. Renungkan apa yang kita pernah buat atau sedang buat yang mungkin membuatkan kita mengabaikan apa yang sepatutnya wajib kita buat.
2. Perbaiki kelemahan diri kita yang mungkin ada menyakitkan hati atau perasaan orang-orang yang dekat dengan kita ataupun orang yang jauh dengan kita. Mungkin tanpa kita sedar ki…

Salam Aidilfitri 2015

Image
Dikesempatan ini saya & suami ingin mengucapkan  Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin jika ada tersalah tersilap kata daripada saya, terlanjur perbuatan, termakan, mahupun terminum, mohon dihalalkan semuanya.
Tahun pertama beraya sebagai isteri memberikan satu pengalaman baru dan jugak perasaan baru. Hewhew. Perasaan tak dapat beraya bersama-sama dengan famili on 1st raya agak terasa jugak lah. But dapat beraya dengan husben nasib dapat cover balik perasaan sedih itu. Bukan sedih apa, yelaa as before berkawen, sebelum raya kita dah sebuk-sebuk tolong mak kite kat dapur kan. But this year, my mom prepare all the preparations without me. Wuu. Hopefully the guys (my sibling) ada tolong-tolong jugak.
So, raya pertama di rumah inlaws, pengalaman baru raya kat tempat orang, lain cara, lain makanannye jugak. hihi. Raya 1st dah bantai ketupat dengan ayam masak merah and kuah lodeh. First time makan macam ni. Stail orang Johor kot? Hehe. Lepas dah beraya dekat rumah semua, terus p…

Majlis Resepsi 7 Februari 2015

Image
"Kompang dipalu pengantin baru
Duduk bersanding tersipu malu
Kompang dipalu pengantin malu
Moga bahagia ke anak cucu"








Awwhh..masih terbayang-bayang lagi hari indah tu di dalam fikiran ku :P Takkan pernah ku lupakan hari teristimewa itu. Macam tak percaya jee aku dah jadik seorang isteri kepada suami tersayang. Harini pun genap 3 bulan plusplus dah aku kawen. Hikhik. Mood still pengantin baru lagi okay.
Nak cerita pasal perjalanan majlis ni memang panjang la kan. So, aku hanya mampu letak gambar-gambar je sebab dari gambar ni pun korang boleh fefeeling kan~ (harap-harap gitulah hehe).
7hb adalah tarikh keramat yang dipilih untuk melangsungkan majlis resepsi bagi pihak aku. The day after my solemnization day. Meh aku sambung sikit cerita dari entri sebelum ni, lepas je selesai majlis akad nikah, malamnya ada buat kenduri doa selamat sikit dari orang masjid organize by abah tersayang. So memang malam tu rumah penuh dengan sedara mara sume. Full house la orang kata macam tajuk cerita …

Nak cantik dari hujung rambut sampai hujung kaki meh sini!

Image
Assalamualaikum reader-s sekalian.
Bangun je pagi ni rasa heaven sangat sebab cuti. Muehehe. Almaklumlaa duduk Johor la katakan. Bila cuti Jumaat Sabtu ni rasa macam keja bape hari je padahal lebih kurang sama macam negeri lain jugak sebenarnya. 
Baru-baru ni ada orang tegur cakap nape muka nampak makin flawless. Iols macam eh, flawless ke uols :P Rasa macam biasa-biasa je tapi sekarang memang dah jarang nak mekap tebal-tebal pi opis sebab malas satu, sebab nak cepat satu. Hihi.
So, bila orang dah tanya lepastu baru iols teringat yang lately ni iols consume satu produk berasaskan kolagen ni. Baru lagi kot takkan dah nampak kesan. Hiks.
Tahu pasal produk ni pun di Facebook & Instagram. Konon-konon saje je nak cuba dulu sebab harga dia murah (pembeli bajet) haha 
Set lengkap MIRACLE COLLAGEN DUST :)
Inilah produk yang iols maksudlkan tu. MIRACLE COLLAGEN DUST. Miracle Collagen Dust ni adalah sejenis pure hydrolize collagen peptide. Ianya diekstrak dari kolagen ikan (rangkaian protein). Di…